Fri frakt over 599 kr Rask levering

Hjem / Tips & Råd / Smådyr / Pleieråd & handleliste marsvin

Pleieråd & handleliste marsvin

guineapig2

Ulike raser

Marsvin er snille og rolige dyr som, takket være sitt rolige temperament, egner seg veldig godt som kjæledyr også for små barn. De er sosiale og pratsomme flokkdyr som setter pris på selskap, og liker å sitte på fanget og kose. Et marsvin veier ca 0,7-1,8 kg og har en levetid på ca 4-6 år.

Det finnes flere forskjellige marsvinraser med ulike pelstyper og alle tenkelige fargevarianter. Abessinier, eller "rosettmarsvin" som de ofte kalles, har en grov halvlang frakk med virvler. De er vanligvis litt livligere enn andre raser. Rex og Teddy ser nesten like ut selv om de er forskjellige raser, ettersom begge har en grovere, kort og tett pels som minner om ull.

Det finnes mange forskjellige raser av korthårede marsvin, og det som hovedsaklig skiller dem er fargen på pelsen.  Langhårede marsvin finnes også i flere forskjellige raser. Pelsen deres kan være rett, bølgete eller krøllete.  Langhårede marsvin trenger vanligvis mer pelspleie enn korthårede.

Å velge kjønn og antall

Siden marsvin er sosiale flokkdyr, bør de holdes i par eller flokk. Selv om du tror du har mye tid til et ensomt marsvin, må det ha en livspartner for å føle deg bra når du ikke er hjemme eller sover. Mattilsynet anbefaler at marsvin ikke holdes alene.

Velg gjerne unge marsvin av samme kjønn som kan vokse opp sammen, da trives de best.  Du kan også plassere voksne marsvin sammen, eller voksne og unge marsvin sammen, men det krever at du følger gode råd fra noen med erfaring med marsvin.

"Marsvin er snille og rolige dyr som, takket være sitt rolige temperament, egner seg veldig godt som kjæledyr også for små barn."

Når du kommer hjem

Låt marsvinen vara ifred det första dygnet, så att de får en chans att vänja sig. Läs gärna högt ur marsvinsboken bredvid buren, då vänjer marsvinen sig vid er närvaro, och ni lär er mer om dem. Därefter kan du börja bekanta dig med djuren, locka gärna fram dem med något gott. Efter några dagar kan du lyfta ut marsvinen.

Ge marsvinet ordentligt stöd när du lyfter det. Håll ena handen runt kroppen och den andra under rumpan, så ryggen hålls rak. Sätt dig på golvet med djuret i knäet för att inte riskera att de faller och skadar sig. Spendera mycket tid med varje djur separat, så att de får starka band inte bara till varandra utan även sin nya familj. Ge dina nya vänner extra mycket uppmärksamhet de första veckorna så får ni en fin relation som varar.

Bur & Inventar

Vi anbefaler ett bur på 120 x 50 cm, eller større for at marsvinene får den plassen de trenger, og kan trives godt sammen.

Om sommeren kan marsvinene være ute på dagtid i et beitebur på plenen. Husk at du alltid bør følge med på marsvinene og beskytte dem mot trekk, direkte sollys og eventuelle rovdyr. For mer informasjon besøk https://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/dyrevelferd/stell_av_kjaeledyr/marsvin__veiledning_om_hold.15989/binary/Marsvin%20-%20Veiledning%20om%20hold

Som bunnmateriale anbefaler vi naturlig strø med god sugeevne. Buret bør rengjøres minst 1-2 ganger i uken, avhengig av antall dyr i buret og størrelsen på buret. Bruk et effektivt rengjøringsmiddel for å fjerne flekker i bunnen av buret.  Bruk gjerne et desinfeksjonsmiddel for å fjerne bakterier og sopp med jevne mellomrom.

Marsvin er renslige dyr som vanligvis gjør fra seg i et hjørne av buret, hvis det plasseres en beholder på samme stedet gjør det rengjøringen enklere.  Bruk noe annet enn bunnmaterialet, f.eks. sand eller strø i beholderen.  Du må kanskje lære marsvinene hva beholderen er til; legg noe av det skitne strøet i beholderen og hold resten av buret rent til marsvinet har lært seg å bruke beholderen.

Det skal være minst ett hus i buret som er stort nok til at begge marsvinene kan være inne samtidig.  Ett hus per dyr er en god idé. Legg gjerne litt halm eller annet bomaterial i huset.

Velg en keramisk matskål siden de er vanskelige å velte.  En vannflaske er best, men ha alltid en keramisk vannskål tilgjengelig i begynnelsen til marsvinene har lært å drikke av flasken. For å hindre at marsvinene skitner til høyet, bør det plasseres i en lav høyhekk.

Fôring & Generell omsorg

Marsvinets diett skal hovedsakelig bestå av høy som holder magen og tennene i form. Det skal ikke gå tomt for høy, og det bør fylles på flere ganger om dagen.  Det skal være friskt og lukte godt. Du må gjerne åpne posen og lukte på det før du kjøper det. Dårlig høy kan gjøre marsvinet ditt sykt.

I tillegg til høy må marsvin også ha pellets tilsatt vitamin c med høyt fiberinnhold.  Man gir ca 2 ss/dag med grove pellets til et voksent marsvin, og unge dyr bør ha fri tilgang. Hvis marsvinet blir overvektig, reduser pellets - aldri høyet!

Husk at marsvinets mage er følsomt for stress og miljøendringer, og derfor er det viktig å gi den samme maten som de er vant til i begynnelsen.  Ha alltid en jevn overgang når du bytter fôr.

Vent minst 2 uker etter at marsvinene har kommet hjem for du gir grøntfôr, introduser deretter en ting om gangen da magen må bli vant til maten.  Frukt og grønnsaker kan gis regelmessig etter tilvenningen. Venn også marsvinene til gress før de får oppholde seg utendørs.

Vannet bør skiftes daglig, og vannskålen/flasken bør vaskes daglig.  Vitamin c må gis daglig, da marsvinet ikke produserer sitt eget.  C-vitamin er flyktig, og det som er i maten er vanligvis ikke nok. Vitamin C -mangel kan føre til forkjølelse, skjørbuk og lammelse, og i noen tilfeller død. Tilsett også multivitaminer regelmessig. Plasser gjerne en UV -lampe over buret. Lyset hjelper marsvinet å produsere vitamin D som trengs for å ta opp kalk og å holde marsvinene friske. Du kan også sette en kalkstein i buret. Den kan fjernes hvis de gnager for mye på den.

Marsvin liker godt mosjon, så venn dem tidlig til å gå tur i sele.  De liker også å løpe løs innendørs, men husk å sikre rommet først ved f.eks. å skjule strømledninger, og å holde marsvinet med selskap.  Det er tryggest å bruke en innhegning.

Plasser forskjellige leker i buret og bytt mellom de når du rengjør buret for å gi marsvinene variasjon. Gi gjerne marsvinene mat eller godbiter i en aktiviseringssleke eller fôringsball, det gir dem muligheten til å få utløp for sine naturlige instinkter for å søke etter mat.

Marsvinets tenner vokser hele tiden, derfor er det veldig viktig å gi dem ting å gnage på. Trestykker, gnagestenger og leketøy i tre bidrar til å unngå tann- og bittproblemer, og gir marsvinet aktivisering. Sjekk tennene regelmessig.

Klørne skal klippes hver 6.-8. uke med en klosaks for smådyr. Hvis du tilfeldigvis kutter nerven, er det godt å ha blodstoppende pulver tilgjengelig.  Når du anskaffer marsvin hos oss vil du få et klippekort, slik at du kan ta med marsvinet til oss for kloklipping, og våre ansatte viser deg gjerne hvordan du gjør det.

Børst marsvinene regelmessig med en myk børste. Bruk også en kam for langhårede eller korthårede marsvin ved røyting.  Floker bør fjernes for å unngå hudirritasjon. Marsvin kan bades hvis de blir skitne.  Bruk lunkent vann og en mild dyresjampo, og pass på ører og nese. Tørk marsvinet godt etter badet.

Hvis marsvinet blir syk

Hvis marsvinet viser tegn til sykdom må du kontakte veterinær. Vanlige symptomer er sløvhet, diaré, nysing, rennende nese, såre og rennende øyne, unormal tørst eller dårlig matlyst.

Unormal kløe og sår kan indikere skadedyr. Ringorm kan forhindres ved regelmessig desinfeksjon av buret. Det er en god idé å forsikre marsvinene.

Reproduksjon & kjønnsbestemmelse

Hunndyr blir kjønnsmodne i 4-5 ukers alder, og hanner i 8-10 uker. Hunnen skal ikke parres før hun er 5 måneder gammel. Drektighetsperioden er omtrent 70 dager. Ikke forstyrr en hunn med unger mer enn nødvendig. Ungene kan forlate moren sin når de er 4-5 uker gamle.

Hos hannen er kjønnsåpningen og analen lenger fra hverandre enn hos hunnen.

Handleliste

  • Romslig bur - Anbefalt størrelse minst 120 x 50 cm
  • Støvfritt, høyabsorberende bunnstrø.
  • Halm eller annet bomateriale
  • Høy
  • Høyhekk
  • Pellets (samme type som marsvinet er vant til)
  • Hus
  • Keramisk matskål
  • Keramisk vannskål
  • Vannflaske
  • Vitamin C-tilskudd
  • Multivitaminer
  • Gnagetre av forskjellige slag
  • Toalettskuff
  • Strø eller sand til toalettet
  • Spade å rengjøre buret med
  • Rengjøringsmiddel til bunnen av buret
  • Desinfeksjonsmiddel for bur og innredning
  • Klosaks
  • Blodstoppende pulver
  • Børste, karde og/eller kam for pelspleie
  • Mild sjampo
  • Godbiter
  • Sele til turer
  • Aktivisering: Leker, baller, tunnel, etc.
  • Transportbur
  • Beitebur / lekegrind
  • Faktabok om marsvin

Relaterte artikler

Se alle artikler

Meld deg på vårt nyhetsbrev og vær først med å få de beste tilbudene!

Nyhetsbrev

Hva er du interessert i?

Kundeservice

23 88 75 00

Postboks 1681, Arbins Gate 2 (Ikke butikk),

0253 OsloNorge

kundeservice@zoo.no

2024 © ZOO.no

Velg land:  

Norge - NOK