Fri frakt over 599 kr Rask levering

Hjem / Tips & Råd / Smådyr / Pleieråd & handleliste kanin

Pleieråd & handleliste kanin

bunny3

Ulike raser å velge kjønn og antall

Av alle smådyrene er nok kaninen den mest populære. Den er søt å se på, har et mildt og vennlig temperament og er lett å holde og ta vare på. Kaninen er perfekt for deg som vil ha et kjæledyr å både kose med og finne på aktiviteter med. Kaninen har en levetid på omtrent 5-10 år avhengig av rasen. De er mest aktive om kvelden, men tilpasser seg vanligvis familiens rutiner.

Det finnes mange forskjellige kaninraser, og de kommer i mange størrelser, pelsvarianter og farger. Hos oss finner du dvergeraser som Dvergvedder og Løvehodekanin, som er de mest passende for familier med barn takket være deres lille størrelse og fine temperament. De har en veldig sjarmerende og nysgjerrig natur, noe som gjør dem raskt tamme og kosete.

En voksen Dvergvedder veier ca 1,8-2,5 kg. Hodet er kort og bredt med lange hengende ører. De kommer i mange fargevariasjoner, og pelsen kan være kort, løvehodet eller lang. Et voksen Løvehode veier ca 1,1-1,9 kg og ørene er oppreist. De er langhårede rundt hodet som en "løvemanke" og har kortere hår på resten av kroppen, og er også tilgjengelig i mange forskjellige farger.

Kaniner er sosiale dyr som bør holdes i par eller grupper når det er mulig. Du kan holde en kanin alene hvis du gir den mye oppmerksomhet, så kaninen føler at familien er dens "flokk".

Hvis du vil ha to eller flere kaniner fra begynnelsen, bør du velge hunner da de vanligvis trives godt sammen hvis de har fått vokse opp sammen, men det kan aldri garanteres. Hanner kan ikke holdes sammen.

Du kan også skaffe en hann som er kastrert i ca 4-5 måneders alder og sette en ung hun til ham (vent ca 1 måned etter kastrering). Da har du tid til å gjøre hannen ordentlig tam, som hunnen deretter følger, og de vil mest sannsynlig bli et lykkelig par!

Når du kommer hjem

La kaninen være i fred de første 24 timene, slik at den har en sjanse til å bli vant til sitt nye hjem.  Les gjerne høyt fra kaninboken ved siden av buret, så blir kaninen vant til din tilstedeværelse, og du vil lære mer om kaniner.

Kaniner lærer raskt og blir tryggere hvis de blir kjent med den nye familien allerede den første uken. Sitt gjerne med kaninen i fanget, og hvis den er leken, ha et mykt håndkle rundt kaninen når du bærer den. Bær alltid kaninen med en hånd rundt kroppen og den andre hånden under baken som støtte. Gi din nye venn ekstra oppmerksomhet første gang, så får du et godt forhold som varer.

"Kaniner er sosiale dyr som bør holdes i par eller grupper når det er mulig."

Bur & Inventar

For å få plass med det kaninen trenger i buret, anbefaler vi et bur som har dimensjonene 120x50 cm eller større. Buret bør minst være 0,5 m2 (100 x 50 x 50 cm) for en liten kanin, og 0,7 m2 (120 x 60 x 60 cm) for kaniner som veier 3-5 kg. Minste tillatte burhøyde er 50 cm. Husk at 20 cm ekstra burlengde utgjør en stor forskjell for kaninen. For informasjon om burstørrelse for større kaniner, besøk https://www.mattilsynet.no/om_mattilsynet/gjeldende_regelverk/veiledere/veileder_om_hold_av_kanin.37039/binary/Veileder%20om%20hold%20av%20kaninnettsted.

Kaniner kan leve utendørs hele året i et robust trebur med bein. Flytt kaninen senest på høsten, slik at den får tid til å venne seg til den og få vinterpelsen. Kaninen kan begynne å felle sin varmende vinterpels hvis du tar den inn i varmen når det er kaldt ute, så unngå dette. Hvis det blir minusgrader, må kaninene gis drikkevann minst to ganger om dagen så vannet ikke fryser.

Gjennom året kan kaninen holdes ute på dagtid i et beitebur på plenen. Husk at du alltid bør overvåke kaninen utendørs og beskytte den mot trekk, direkte sollys og eventuelle rovdyr.

Som bunnmateriale anbefaler vi et naturlig bunnmateriale med høy sugeevne, f.eks. sagflis. Bunnen bør rengjøres minst 1-2 ganger i uken, avhengig av antall dyr i buret og størrelsen på buret. Bruk et effektivt rengjøringsmiddel for å fjerne flekker på burets bunn. Bruk gjerne et desinfeksjonsmiddel fra tid til annen for å eliminere bakterier og sopp.

Kaniner er rene dyr som vanligvis går på do i et hjørne av buret, sett en toalettkasse der, det vil gjøre rengjøringen enklere. Bruk sand eller strø (annet enn grunnmaterialet) i esken. Du må kanskje lære kaninen hva toalettkassen er til; spa opp det nedtissede strøet og legg det på toalettet, og hold resten av buret skinnende rent til kaninen forstår poenget.

I buret må det også være en solid hylle som kaninen kan hoppe på og sitte under, og gjerne et hus å gjemme seg i. Taket på huset kan brukes som hylle hvis det er stort nok. Kaninen skal også ha halm eller annet bomateriale.

Velg en matskål i keramikk, de er vanskelige for kaninen å velte. En vannflaske er å foretrekke, men kompletter alltid med en keramisk vannskål i begynnelsen, til kaninen har lært å drikke av flasken. For å forhindre at kaninen skitner til høyet, bør det plasseres i en høyhekk.

Mat

Kaninens mat bør hovedsakelig bestå av høy som holder magen og tennene i form. Det må aldri gå tomt for høy, og det bør etterfylles flere ganger om dagen. Den skal være frisk og duftende. Du må gjerne åpne posen og lukte på den før du kjøper den. Dårlig høy risikerer å gjøre kaninen syk.

I tillegg til høy må kaniner også ha tørrfôr i form av en næringsrik pellets med høyt fiberinnhold. Av drøye pelletssorter gis omtrent 4 ss / dag til en voksen kanin, og unge dyr bør ha fri tilgang. Husk at kaninens mage er følsom for stress og miljøendringer, og derfor er det viktig å gi den samme maten som den er vant til den første tiden. Ha alltid en jevn overgang når du skifter fôr.

Vent minst 2 uker etter at kaninen har kommet hjem før du gir grøntfor. Start deretter forsiktig med en ting om gangen da magen må venne seg til det gradvis. Grønnsaker og frukt kan deretter tilbys regelmessig i små mengder. Venn også kaninen til å spise gress før den får gå ut for første gang.

Vannet bør skiftes daglig og vannskålen eller flasken vaskes. Tilsett vitaminer regelmessig. Hvis kaninen lever innendørs, bør du ha en UV -lampe over buret. Lyset hjelper kaninen til å danne vitamin D som trengs for å absorbere kalk og holde kaninen frisk. Du kan også sette en kalkstein i buret. Den kan fjernes hvis kaninen gnager for mye på den.

Stell

Kaniner liker mye og trives godt med trening, så venn kaninen til å bruke en sele for gå og hoppe trening tidlig. Kaninen liker også å løpe løst innendørs, men husk å gjøre rommet trygt først ved f.eks. skjul strømledninger, og hold kaninen med selskap.

Berik buret med forskjellige leker og bytt mellom dem når du rengjør buret for å gi kaninen variasjon. Gi gjerne kaninen mat eller søtsaker i en aktiveringsleke eller fôringskule, det gir kaninen et utløp for sin naturlige oppførsel for å søke mat.

Kaninens tenner vokser hele tiden, og derfor er det veldig viktig å gi den ting å gnage på. Trestykker, stenger og treleker bidrar til å unngå tann- og bittproblemer og gir kaninen arbeid. Sjekk tennene regelmessig.

Klørne skal klippes hver 6.-8. Uke med en klosaks for smådyr. Hvis du tilfeldigvis kutter i nerven, er det godt å ha blodstoppende pulver for hånden.

Børst kaninen regelmessig med en myk børste, og bruk en spesiell karde ved felling. Bruk også karda eller kam til langhårede kaniner. Floker bør fjernes for å unngå hudirritasjon.

Hvis kaninen blir syk

Hvis kaninen viser tegn til dårlig helse, må du kontakte om nødvendig veterinær. Vanlige symptomer er sløvhet, diaré, nysing, rennende nese, betente og rennende øyne, unormal tørst eller dårlig matlyst.

Det er en god idé å forsikre kaninen. Du kan også vaksinere den årlig (kontakt veterinæren).

Reproduksjon og kjønnsbestemmelse

Dvergkaniner blir kjønnsmodne ved 4-5 måneders alder, men bør ikke parres før 6-11 måneders alder. Hunnen bør ha sitt første kull før hun er 1 år. Drektighetsperioden er omtrent 31 dager. Ungene skal være sammen med hunnen i minst 35 dager, men skal ikke forlate moren før 6 ukers alder. Ikke forstyrr en hunn med unger mer enn nødvendig, og ha henne i et eget bur.

Hos hannen er kjønnsåpningen rund med testikler under. Hos hunnen er kjønnsåpningen lang og smal.

Relaterte artikler

Se alle artikler

Meld deg på vårt nyhetsbrev og vær først med å få de beste tilbudene!

Nyhetsbrev

Hva er du interessert i?

Kundeservice

23 88 75 00

Postboks 1681, Arbins Gate 2 (Ikke butikk),

0253 OsloNorge

kundeservice@zoo.no

2024 © ZOO.no

Velg land:  

Norge - NOK