Hjem / Tips & Råd / Smådyr / Pleieråd & handleliste dverghamster
Dverghamstere er våkne, nysgjerrige og kvikke små nattdyr. Om morgenen når du våkner, er hamsteren vanligvis fortsatt oppe, men sover deretter det meste av dagen og våkner om kvelden når du kommer hjem. Dverghamsteren er full av liv og er morsom å se på når den klatrer rundt i buret, men kan også lære å nyte en kosestund i hånden. Dverghamstere finnes i fire arter, og levetiden er omtrent 2-3 år.
Vinterhvit Dverghamster (Phodopus Sungorus), eller Sibirisk Dverghamster som den også kalles, stammer fra Sibir. Den blir ca 7-10 cm lang. Tilgjengelig i forskjellige farger; Agouti (brun med svart rygg og hvit mage), safir (mørk grå med svart rygg og hvit mage) og perle (helt hvit kropp med grå, svart / brun eller oransje rygg). Om vinteren kan de få en hvit vinterpels.
Campbells dverghamster (Phodopus Campbelli) er hjemmehørende i Sentral -Asia. De blir ca 9-12 cm lange. Den normale fargen er Agouti (gråbrun med en mørk rygg, magen og buene på sidene er beige), men de finnes i flere forskjellige fargevarianter.
Roborovskis dverghamster (Phodopus Roborovskii) stammer fra Mongolia. Det er den minste og livligste av dverghamsteren og blir omtrent 5-7 cm lang. De er vanligvis viltfarget (mørk bunn med kremfargede topper, hvit mage og hvite øyenbryn).
Kinesisk dverghamster (Cricetulus Griseus) kommer fra Kina. Den langstrakte kroppen er omtrent 8-10 cm, og de har en hale som kan være 2-3 cm lang. Fargen er gråbrun med en mørk rygglinje.
Å velge kjønn og antall
Du kan ha Campbells og Vintervite alene, men også i par eller i små grupper hvis du har et romslig bur og erfaring, ettersom det kan oppstå krangler. Roborovskis bør man, hvis mulig holde flere sammen. Kinesisk vil vanligvis være alene. Du bør aldri ha forskjellige dverghamsterarter i samme bur.
Hvis du vil ha et par eller en gruppe dverghamstere, bør du kjøpe kullsøsken av samme kjønn. Hun og han skal bare bo sammen hvis du planlegger å avle dem.
Når du kommer hjem
La hamsteren være i fred de første 24 timene, så de får sjansen til å bli kjent med sitt nye hjem. Les gjerne høyt fra hamsterboka ved siden av buret, så blir hamsteren vant til din tilstedeværelse, og du vil lære mer om dem.
Hamstere er livlige, men blir fort tamme hvis de håndteres ofte. Lokk hamsteren til deg med en godbit, så den lærer å forbinde hånden din med noe positivt. Prøv gjerne å få det til å gå opp på hånden din frivillig. Når du løfter den opp, holder du hendene rundt den. Sitt gjerne på gulvet med hamsteren for å unngå at den faller og og slår seg.Gi din nye venn ekstra oppmerksomhet de første ukene, så får dere et godt forhold som varer. Jo mer du håndterer den, jo koseligere blir den. Hvis hamsteren er redd for hendene dine, er et godt tips å gni dem i litt møkkete bunnstrø slik at hendene lukter mer hamster.
Buret & Innredning
For å få plass til det hamsteren trenger i buret, anbefaler vi et romslig bur (55 x 30 cm), som gjerne har ekstra hyller. Husk å alltid beskytte hamsteren mot trekk, kulde, direkte sollys og andre kjæledyr. For mer informasjon besøk
https://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/dyrevelferd/stell_av_kjaeledyr/hamster__veiledning_om_hold.15986/binary/Hamster%20-%20Veiledning%20om%20hold
Som bunnmateriale anbefaler vi et naturlig strø med høy sugeevne, f.eks. sagflis. Bunnen bør rengjøres minst 1-2 ganger i uken, avhengig av størrelsen på buret. Bruk et effektivt rengjøringsmiddel for å fjerne flekker i bunnen av buret. Bruk også av og til et desinfeksjonsmiddel for å eliminere bakterier og sopp.
Hamstere er renslige dyr som vanligvis bruker et hjørne av buret som toalett, setter du inn en toalettboks der, og det vil gjøre rengjøringen lettere. Bruk sand eller strø (et annet enn bunnmaterialet) ) i toalettskuffen. Du må kanskje lære hamsteren hva esken er til; spa opp alt ned tisset strø, og legg det i toalettet, og hold resten av buret skinnende rent til hamsteren forstår poenget.
Hamstere liker å rense pelsen ved å bade i finkornet sand, så la alltid en passe stor keramisk bolle med chinchillasand være i buret. Bytt ut sanden hvis den har blitt fuktig eller skitten.
Vi anbefaler et trehus, fordi materialet puster. Legg til en dott bomateriale, men bruk aldri vanlig bomull, da det kan sette seg fast hvis hamsteren legger det i kinnposene. Rengjør huset ofte for å fjerne gammelt fôr som hamsteren gjemmer der, og bytt bomateriale hver uke.
I buret skal det være et løpehjul for å tilfredsstille hamsterens behov for å løpe. Det skal være minst 15 cm. Dekorer gjerne buret med forskjellige hyller, klatrestativer, rør og andre ting som gir hamsteren stimulering og mosjon. For å holde hamsteren våken og glad, er det fint å bytte og ommøblere ofte slik at det har nye ting å utforske.
Velg en keramisk matskål, de er vanskeligere for hamsteren å velte. En vannflaske er å foretrekke, men kompletter alltid med en keramisk vannskål i begynnelsen, til hamsteren har lært å drikke av flasken. Fersk mat skal serveres i en egen bolle eller på et fruktspyd for ikke å bli skittent.
Fôring & Generell omsorg
Hamsteren må alltid ha fri tilgang til tørrfôr i form av en næringsrik pellets. Du kan også supplere med en frøblanding for å gi hamsteren variasjon og sysselsetting, men det bør aldri utgjøre mer enn halvparten av det daglige inntaket. Gi den samme maten som hamsteren er vant til den første tiden. For å unngå dårlig mage bør du alltid ha en jevn overgang når du skifter fôr.
Dverghamstere er altetende som du kan gi små mengder frukt og grønnsaker, og veldig små porsjoner med animalske produkter (f.eks. Ost, skinke, kokte egg). Vent to uker med å gi ferskmat, og begynn forsiktig med en ting om gangen fordi magen må tilvennes gradvis.
Vannet bør skiftes daglig og vannskålen / flasken vaskes. Tilsett multivitaminer regelmessig i vannet. Sett en kalkstein i buret, den kan fjernes hvis hamsteren gnager for mye på den.
Dverghamstere liker godt og har godt av mosjon, så la hamsteren få en innhegning eller løpe i en løpeball på gulvet under oppsyn.
Berik buret med forskjellige leker og bytt mellom dem når du rengjør buret for å gi hamsteren variasjon. Gi gjerne mat eller søtsaker i et aktiveringsleketøy, det gir hamsteren et utløp for sin naturlige oppførsel for å lete etter og samle mat.
Hamsterens tenner vokser livet gjennom, så det er veldig viktig å gi den ting å gnage på. Trestykker, gnagestenger og treleker bidrar til å unngå tann- og bittproblemer, og gir hamsteren aktivisering. Sjekk tennene regelmessig.
Klørne trenger vanligvis aldri å klippes, men hvis de blir for lange, bruk en klosaks til smådyr.
Børst hamsteren jevnlig med en liten myk børste. Det fjerner smuss og løs pels, og gjør hamsteren også mer vant til å bli tatt på.
Hvis hamsteren blir syk
Vi helsesjekker hamsteren når du kjøper den, men hvis den viser tegn til dårlig helse, må du kontakte oss umiddelbart for råd (og eventuelt veterinær). Vanlige symptomer er sløvhet, diaré, betente øyne, unormal tørst eller dårlig matlyst. Unormal kløe kan indikere parasitter eller allergi. Vask hendene før du tar på hamsteren hvis du er forkjølet, den kan bli smittet.
Reproduksjon og kjønnsbestemmelse
Dverghamstere blir kjønnsmodne i ca 4-5 ukers alder, men hunner bør ikke parres før de er 3 måneder gamle. Svangerskapsperioden er ca 18-21 dager. Ikke forstyrr en hunn med unger mer enn nødvendig. Valpene skal være sammen med hunnen i minst 22 dager, og kan forlate moren når de er ca 4 uker gamle.
Hos hannen er kjønnsåpningen og analen lenger fra hverandre enn hos hunnen. Det kan være vanskelig å bestemme kjønn av unge dyr.
Handleliste